mariapocs2023

A tavalyi évhez hasonlóan az idei, július 21–22-e közötti gyalogos zarándoklat, valamint a július 23-i máriapócsi Illés-napi búcsú középpontjában is a békéért való imádkozás állt.

A Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület szervezésében 22. alkalommal vágtak neki a 62 kilométeres szakasznak a hívek, akik az első nap hajnalán az Asztély–Beregsurány határátkelőnél gyülekeztek. Csirpák József salánki parókus, a zarándoklat idei szervezője köszöntötte a résztvevőket, majd rövid imádság után elindult a 180 főből álló menet, hogy a zarándoklat aznapi – 32 kilométeres – távját teljesítse.

A legelöl gyaloglók felváltva vitték a beregdaróci fakeresztet, miközben imádkoztak és Szűz Máriához énekeltek. Emellett lehetőség volt a jelenlévő papoknál a szentgyónást elvégezni.

A júliusi forróságban a hívek folyadékpótlásáról a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet gondoskodott. A zarándokok délután 5 órára érkeztek meg Pusztadobosra, ahol üdítővel, meleg vacsorával és szállással várták őket a helybeliek. Másnap hajnalban ismét útra keltek a hívek, hogy a hátralévő távot is megtegyék Máriapócsig.

A célhoz közeledve egyre többen csatlakoztak a menethez, így a kegyhelyre már közel 250-en érkeztek meg gyalogosan. Már várták a zarándokokat: Pindzsu István, a Családvár Zarándokház igazgatója Máriapócs határában, míg Pásztor Károly plébános a máriapócsi római katolikus templom előtt köszöntötte a híveket. Ezt követően vonultak be a kegytemplomba a zarándokok, ahol a könnyező kegykép előtt térdre borulva adtak hálát a megérkezésért, s könyörögtek a békéért, családjukért.

A továbbiakban szent liturgia vette kezdetét, majd az est későbbi része virrasztással folytatódott, melyet Orosz Atanáz, a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye megyéspüspöke vezetett.

A vasárnapi Illés-napi búcsúra újabb kárpátaljai hívek érkeztek – ezúttal busszal –, valamint az ukrajnai háborús helyzet miatt Magyarországon tartózkodó kárpátaljaiak közül is sokan felkeresték a kegyhelyet. Rajtuk kívül lembergi zarándokok és a 22+ Görögkatolikus Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat fiataljai is részt vettek a búcsún.

Az ünnepi szent liturgiát Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátora és Orosz Atanáz végezte a jelen lévő kárpátaljai áldozópapokkal.

Nílus püspök a szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, amikor háború van, mindig a leggyengébbek, legelhagyatottabbak szenvednek a leginkább. A máriapócsi Mária ikon könnyezése annak a jele, hogy a Szűzanya együtt szenved a szenvedőkkel. Őseink mindig nagy szeretettel jöttek Máriapócsra, mert itt vigasztalást találtak, s meggyógyultak testileg és lelkileg is. Elődjeinkhez hasonlóan mi is elhozzuk a kegyhelyre bajainkat, s gyógyulást kérünk azokra.

Orosz Atanáz pedig emlékeztette a híveket, hogy Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszülei emléknapjához kapcsolódva július negyedik vasárnapján – idén július 23-án – tartják a katolikusok a nagyszülők és idősek világnapját. Arra kérte a jelenlévőket, hogy ezen a napon mindannyian forduljunk oda idős rokonaink, ismerőseink felé.

A szent liturgiát követően a zarándokok elbúcsúztak a kegyhelytől, s hazatértek otthonaikba.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma