Greek Catholic Eparchy of Mukacheve.svg v1

Sokféle rémhír és féligazság terjed egyházunk nagyheti és húsvéti istentiszteleteivel és a szokásainkkal kapcsolatban. Éppen ezért szükségesnek tartom az alábbi tájékoztatás megküldését.

Alapelv: elsősorban mindannyian saját magunk és családunk biztonságáról gondoskodjunk! A mi helyzetünkben a leghatékonyabb módja ennek, különös tekintettel az idősebb korosztályra, hogy otthon maradunk. Ebből kell kiindulni. A fiatalabbak lehet, hogy kevésbé fogékonyak bármilyen betegségre, de tovább tudják adni azt, aminek tüneteit magukon esetleg nem is tapasztalják.

Jelenlegi helyzetben még kivitelezhetőnek látszik, hogy virágvasárnapkor egyházközségeink templomában zárt ajtók mellett papjaink megszenteljék a barkát. Hogy hogyan jut el a hívekhez, a helyi papnak a bölcsességére van bízva.

Nagyheti szertartásaink, beleértve a húsvéti Liturgiát is, ZÁRT AJTÓK MELLETT történnek.

A jelenlegi helyzetben húsvét napján a pászkaszentelés még lehetségesnek tűnik. Leginkább járható útja ennek, hogy a pap körbejár a faluban, és a házak elé kitett pászkáskosarakat megszenteli.

Talán többletfáradsággal, de megvalósítható ez nagyobb falvainkban is.

Ami a húsvéti gyónást és áldozást illeti, annak időszaka pünkösdig tart. Nem követ el bűnt az, aki a húsvét előtt nem tud meggyónni és megáldozni.

Kérem a kedves testvéreket, amennyiben erre súlyos indok nincs, a gyónást a karantén utáni időszakra halasszák! Mindenki buzdítunk ugyanakkor egyéni bűnbánat-tartásra, elimádkozva a szokásos kezdetet, az 50. zsoltárt, és/vagy az imakönyveinkben található bűnbánati imádságokat. Mindezt azzal a szándékkal kell tenni, hogy az első adandó alkalommal papnál szentségi gyónást végzünk.

Úgyszintén kérem az atyákat is, ennek szellemében szervezzék a nagyheti és húsvéti szertartásokat.

Elképzelhető, hogy a helyzet megváltozik, és szigorodni fognak az állami előírások. Amennyiben ez megtörténik, a húsvéti rend ehhez alkalmazkodik.

Kérem a hívek megértését, és – saját érdekükben is – a jelen helyzethez való maximális alkalmazkodást.

 

Demkó Ferenc

a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar helynöke