üres oltár v1

Milán püspök a hétfő esti elnöki rendelkezések figyelembevételével a következő levelet címezte az egyházmegye híveihez:

Krisztusban kedves Testvérek!
A koronavírussal kialakult járvánnyal kapcsolatban Ukrajna elnökének felhívása után nyomatékosan kérlek benneteket, az állandó és buzgó imádságra Isten népéért és a járvány megszűnéséért.
• Ukrajna elnöke rendelkezésének megfelelően, amely megtiltja a 10 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket, beleértve a szertartásokat és ceremóniákat is, az istentiszteletek a templomokban zárt ajtók mögött kell, hogy folytatódjanak, nem több, mint 10 ember jelenlétében. Imádkozzunk buzgón minden nap, ugyanígy vasárnap is.
• Isten népe fel van mentve a vasárnapi és ünnepi istentiszteleteken való részvétel kötelezettsége alól, a karantén megszűnésig.
• Kérek mindenkit, buzdítsa az embereket, hogy vasárnap és ünnepnapokon vegyenek részt a Szent és Isteni Liturgián rádió- és internet-közvetítésen keresztül.
Rádióközvetítés minden nap 16.00 órától, vasárnap 8.00 órától.
http://eufrsrv001.technologicznie.net:8765/radio7ua.mp3
Az Ungvári Szent Kereszt Felmagasztalása Székesegyházból minden nap van élő közvetítés.
http://www.logos.tv/uzhorod-live
Amikor nincs lehetőség fizikailag résztvenni a Liturgián, éljünk a lelki szentáldozás lehetőségével.
• A karantén körülményei között, amelyben most vagyunk, okvetlenül tartsuk szem előtt saját magunk és mások egészségét, tartsuk meg a higiénia orvosok által ajánlott normáit.
• Temetés esetén ne csináljunk tömeges zsoltárolvasást és virrasztást (maximum 10 fő). A halottakat közvetlenül a temetőből temessük! Ha van rá lehetőség, ravatalozóból, szűk körben (legfeljebb 10 fő). A temetés alatt az emberek legalább 1 méter távolságra álljanak egymástól. A búcsúztatás után keresztcsókolás nincs.
Buzdítalak még egyszer mindnyájatokat, kedves Testvéreim, a buzgó és állandó imádságra, hogy visszatérhessen életünk a normális kerékvágásba. Ezekben a napokban elgondolkodhatunk a kialakult helyzeten. Elegendő volt egyetlen aprócska dolog, egy vírus, és a világ gazdaságát majdnem lerombolta, a határok bezártak… Azért igyekezzünk nem bezárni szívünket egymás előtt, különösen azok előtt, akiknek leginkább szüksége van a mi segítségünkre. Elsősorban az idősek előtt, akiknek életére nagyon komoly veszélyt jelent a járvány. Ily módon biztosíthatjuk nekik mindennapi szükségleteiket. Különösen legyen nyitott a szívünk az Úristen felé mindennapi imádságainkban és kéréseinkben. A mi irgalmas Atyánk őrizzen mindnyájatokat, családjaitokat! Főpásztori áldással és imádsággal mindnyájatokért:
Milán püspök