Haranglabszenteles v1

A farkasfalvai görögkatolikus hívek kápolnájuk mellé új haranglábat építtettek. Ünnepélyes felszentelésére Péter-Pál napján, június 29-én került sor.

A változékony, szeles idő sem akadályozhatta meg a szent liturgia megtartását, melyet Milan Sasik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke celebrált Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar helynökének kíséretében.

Több, Kárpátalján szolgáló görögkatolikus áldozópap is részt vett az ünnepi szertartáson, név szerint: Ábrány Krisztián (Csepe), Bakancsos Sándor (Tiszaújlak), Iván Gábor (Mezőgecse), Lődár Jenő (Batár), Pősze Roland (Mátyfalva), Pősze Sándor (Tiszabökény, Péterfalva) Szűcs Viktor (Nevetlen), ill. Vas Ivan (Ökörmezői járás). A Nagyszőlősi járás képviseletében Mihajlo Ruszanyuk, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás vezetője, Dánics Éva helyettes és Varga Valéria, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal pénzügyi osztályának vezetője foglalt helyet a kápolna előtt elhelyezett padokon. A hívek Farkasfalváról és a szomszédos, közeli falvakból érkeztek, hogy együtt örüljenek a fából készült, enyhén stilizált haranglábnak. Idősek és fiatalok közösen adtak hálát az Istennek megtartó kegyelméért, hogy a harangok érces hangjára rendszeresen összegyűlhetnek az Isten igéje után vágyó szívek. Mert mindegy, hány éves az ember, a léleknek is szüksége van táplálékra. A békesség iránti vágyat mutatja, hogy szép számmal jöttek el a pénteken 11 órától kezdődő misére.

Milan Sasik püspök a mai ember válságáról szólva a komfortzónából való kilépésre buzdított szent beszédében: „Egyedül Krisztusban van az üdvösség! Fontos, hogy a komfort iránti vágy ne pusztítson el bennünket, ne vigyen messze Krisztustól… A keresztény ember legnagyobb ellensége a közömbösség. Kérjük az Úristentől, hogy számunkra ne legyen minden mindegy… Valljuk meg hitünket és szeretetünket!” A lényegre tapintott rá a kárpátaljai görögkatolikus egyház feje, utalva korunk egyik legnagyobb kihívására, amivel a keresztény egyházaknak szembe kell néznie. A kényelem súlyosan hátráltatja Isten munkáját, mert a 21. század modern embere nehezen vagy egyáltalán nem mozdul meg. Ahogy Krisztus szeret, úgy kell szeretnünk egymást, mert a „szeretet soha el nem múlik”. (Kor 13,8a) A liturgia végeztével a püspök megszentelte a haranglábat, majd körmenettel folytatódott az ünneplés. Áldott legyen az Úr neve az újabb alkalomért, nevének dicsőítésére!

Bodnár Diána
(Kárpátinfó)

 

További képek ITT: